Masová krize

Maso jako problém? Čisté a ekologické maso?

Maso představuje jeden z největších problémů, jakým lidstvo v současnosti čelí. Každý řízek, stehno, ryba nebo jakýkoli jiný druh masa který sníme má na svědomí smrt živého zvířete. Aby vůbec bylo možné, vyrobit dostatečné množství masa za přijatelnou cenu, chovná zvířata jsou po celý svůj život namačkaná jedno vedle druhého tak, že se sotva dokáží otočit. Zvířata jsou vystresovaná a vzájemně si ubližují. Jestli něco, co v současnosti děláme budou naši potomci považovat za odporné, kruté a nemravné, bude to nejspíš způsob jakým zacházíme se zvířaty.

Nejedná se ale pouze o tento morální problém – deštné pralesy je v současnosti káceny, aby byly nahrazeny farmami na hovězí maso, které je tedy v tomto ohledu mnohem horší než palmový olej. Mezi zvířaty, která jsou na farmách namačkána do minimálního prostoru se snadno šíří nemoci, a aby takový nával infekcí zvířata vůbec přežila, je potřeba do nich cpát kolosální množství antibiotik – tak velké, že většina antibiotik je v současnosti tímto způsobem používána pro chov dobytka. Problém je, že když se antibiotika používají v takovém množství, tak se proti nim stanou bakterie odolné a po přenesení na člověka mohou způsobit epidemie nebo dokonce pandemie, které nebude možné pomocí antibiotik zastavit. V neposlední řade přispívá maso strašlivým dílem ke změně klimatu – přibližně 15 % skleníkových plynů vyprodukovaných lidmi je vytvořeno kvůli výrobě masa. Podobné procento je vyprodukováno letadly, auty a všemi ostatními druhy transportu dohromady!

Každému kdo něco ví o současné spotřebě masa musí být jasné, že je dlouhodobě neudržitelná. Řešením by mohl být přechod k vegetariánství nebo veganství, ale je očividné, že něco takového není většina lidí ochotna udělat – v České republice takoví lidé tvoří jen několik procent populace, což rozhodně nestačí k tomu aby byla krize zažehnána. A i když se k vegetariánství každým rokem přidává více lidí, spotřeba masa roste a je jasné, že bude růst pořád rychleji.

Čisté maso

Náš případ může vypadat beznadějně. Lidská populace roste, a sní i potřeba vyprodukovat čím dál více masa, kterého se lidé nejsou ochotni vzdát. Jedno možné východisko máme ale už na dosah ruky – jedná se o čisté, neboli kultivované maso.

Hlavní problém pojídání masa totiž spočívá v tom, že se jedná o extrémně neefektivní způsob jak pro naše tělo získat potřebnou energii. Abychom získali jeden kilogram hovězího masa, musíme krávu nakrmit 25ti kilogramy zrní a 15 000 litry vody! Důvodem je, že kráva spotřebovává energii, kterou by mohla využít pro růst a výrobu masa na spoustu dalších „zbytečných“ věcí – chodí, přemýšlí, dýchá… Kdybychom ale mohli tento krok (krávu) z procesu výroby masa odstranit, byla by krize vyřešena.

A to je ve zkratce čisté maso – maso vyrobené bez krávy, kuřete, prasete, nebo jakéhokoli jiného zvířete. Nejspíš vám to zní jako něco nemožného, ale víte co je na čistém masu nejlepší? Ono už totiž existuje! A to docela dlouho – už v roce 2013 byl světu představen jeden z prvních hamburgerů z čistého masa. Tehdy ale ještě nebylo čisté maso určeno obyčejným smrtelníkům, výroba jednoho takového hamburgeru totiž stála více než 300 000 amerických dolarů. Ale situace se rychle mění. V prosinci roku 2020 byl v Singapuru jako v první zemi na světě povolen prodej čistého kuřecího masa, a další země ho nejspíš budou brzo následovat. Čisté maso je také stále levnější – firma Eat Just, která čisté kuřecí maso vyrábí dokáže vyrobit kuřecí nugetu za 50 amerických dolarů což sice není zrovna levná nugeta, ale je to mnohem lepší než 300 000 dolarů.

Jak se ale čisté maso vyrábí?
Ze zvířete, jehož maso je potřeba vyrobit, je nejdříve odebráno několik buněk (stačí pár buňek, zvíře si toho ani nevšimne). Ty se umístí do vhodného prostředí, které obsahuje látky potřebné k tomu, aby se buňky začaly dělit a vytvořily požadované maso, což také buňky udělají. Stručně řečeno, čisté maso se pěstuje. Hlavními překážkami, které nám ve vývoji čistého masa stojí v cestě, je zajistit přijatelnou cenu a aby jeho chuť byla nerozeznatelná od masa z živých zvířat. Tyto problémy se ale postupně daří vyřešit.

Několik společností už má recept na čisté maso na dosah ruky. Jedná se třeba o výše zmíněnou Eat Just, Mosa Meat, Memphis Meats, SuperMeat nebo Finless Foods. Jeden takový startup, Bene Meat Technologies, byl v roce 2020 založen i v ČR. Pokud se naplní optimistické předpovědi, budeme si během pár let čisté maso kupovat v supermarketu. 

Co s tím může udělat jednotlivec?

V současnosti je největší problém množství masa, vezměte si za příklad naše předky. Maso byl svátkem a jeho množství v jídelníčku bylo daleko nižší než je dnes, jednou týdně nebo ještě méně. Zkuste si odepřít maso a nebo ho nejíst tak často. Variant bezmasích jídel je více něž si myslíte. Na kvalitě záleží. Když vybíráte maso, zajímejte se z jakého chovu a prostředí je maso. Na potravinách je totiž velmi znát jak v chuti tak v obsažených živinách, to odkud pocházejí. Zjistěte zda nejsou i jiné možnosti než kupovat maso ve slevě v supermarketu. Maso od řezníků nebo přímo od farmáře.

Co s tím může udělat skupina?

Důležité je také, aby se o tématu nadměrné spotřeby mluvilo a dozvěděli se o něm více lidí.

Co s tím může udělat obec/město/stát?